Clasificarea spitalelor impusă de Ministerul Sănătăţii diminuează fondurilor spitalelor mici sau le pun în împosibilitatea încheierii de contracte cu CAS
Desfiinţarea spitalelor orăşeneşti din Brezoi şi Bălceşti n-a avut sorţi de izbândă. Plecat cu „jalba-n proţap" să susţină menţinerea celor două unităţi spitaliceşti, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Câlea, a reuşit să argumenteze că desfiinţarea este abuzivă şi încalcă legea. „Niciun Guvern nu poate să intre cu buldozerul în curtea cuiva şi să-i devasteze gospodăria. Spitalele din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale se desfiinţează de Guvern numai la propunerea autorităţilor locale" , a spus preşedintele CJ.
Calitatea serviciilor medicale ţinută de contabili
Un ordin al Ministerul Sănătăţii vine să taie elanul autorităţilor locale, spitalele urmând să fie clasificate pe criterii de competenţă, pe cinci categorii. Directorul Spitalului Brezoi, dr. Vasile Cerbu, ne-a spus: „Unul dintre criterii care menţionează că doar între 0,1 şi 1 % dintre bolnavi mai pot fi reinternaţi în 48 de ore de la externare în acelaşi spital, este un criteriu de calitate. Grav este că aceste date vor fi introduse în calculator de către contabili, care vor trece CNP-ul unei persoane fără să ţină cont că diagnosticul cu care poate reveni în 48 de ore să fie altul. Dacă măsurile impuse de Ministerul Sănătăţii nu sunt îndeplinite, există însă riscul ca multe spitale să nu mai poată încheia contracte cu Casa Asigurărilor de Sănătate. Contractele ar trebui încheiate la 1 aprilie, pentru doi ani, dar anul acesta vor întârzia. Spitalele vor fi finanţate în funcţie de categoria în care se încadrează, cele de categorie inferioară primind fonduri mult mai puţine".
Dr. Vasile Cerbu, directorul Spitalului Brezoi
Fondurile europene, balonul de oxigen al spitalelor