Foto: Tudor Cireş / Jurnalul Naţional Favorizat de poziţia sa geopolitică, la „cumpăna continentelor”, Istanbulul s-a dovedit a fi, în toate timpurile, un creuzet al tradiţiilor. Înclusiv al celor culinare. Şi dacă ediţia din 2010 a ţinut să arate lumii de ce Istanbulul este una dintre cele mai puternice capitale europene ale culturii, în 2011, Instanbul International Gastronomy Festival a arătat lumii de ce vechiul Bizanţ şi noul Istanbul merită pe drept cuvânt titlul de Capitală mondială a artei culinare.
Vedete: tinerii şi bucătarii militari
„Gândiţi-vă numai că în aceste zile au participat aici peste 2.500 de «chefi» şi ucenici bucătari din 19 ţări ale lumii, şi mai mult de 600 au participat direct în competiţie, la cel puţin una dintre cele 70 de categorii”, ne-a declarat Emin Karabas, membru al comitetului de organizare. Juriul a fost format din maeştri ai artei culinare din zece ţări şi nu a avut deloc o sarcină uşoară, pentru că s-a dovedit că au fost concurenţi foarte bine pregătiţi, chiar şi în rândul tinerilor ucenici de 14-15 ani. „Au concurat, între altele, echipa de bucătari militari a Germaniei şi echipa de bucătari reprezentând US Navy (Marina SUA). Fie şi numai acest lucru vorbeşte despre calitatea deosebită a competiţiei din acest an.”
În ce-i priveşte pe liceeni şi pe studenţii institutelor culinare din Turcia, Emin Karabas ne-a mai spus: „A trebuit să face o selecţie serioasă a celor care doreau să intre în concurs, şi numai jumătate dintre ei au fost admişi. În Turcia, tinerii bucătari au posibilitatea de a arăta ce calităţi au la astfel de concursuri. După câţiva ani de participare, la diferite concursuri regionale şi naţionale, ei devin nu doar buni competitori, dar şi bucătari recunoscuţi în Turcia, orientându-se apoi pentru concursuri de amploare din afara graniţelor ţării noastre”.
Emin Karabas a remarcat d