Secretarul de stat SUA Hillary Clinton a confirmat decizia Washingtonului de a infiinta o baza cu unitati aeriene si antiracheta in Polonia. Potrivit informatiilor lansate de Wikileaks, la finele anului 2010, NATO dezvolta la solicitarea SUA si a Germaniei un plan de protectie a Estoniei, Lituaniei si Poloniei impotriva amenintarilor externe, anunta Ria Novosti.
Potrivit The Guardian, in acest plan sunt implicate SUA, Anglia, Germania si Polonia care vor aduce trupe pregatite sa tina piept unei agresiuni armate impotriva statelor Baltice si a Poloniei. Moscova se opune de multa vreme desfasurarii de forte din apropierea granitelor sale, actiune care ar resprezenta o amenintare a securitatii si ar putea strica echilibrul de forte in Europa.
In septembrie 2010, SUA a renuntat la planul construirii unui sistem de aparare impotriva rachetelor in Polonia si Cehia. La aflarea vestii Moscova s-a mai linistit si chiar a anuntat ca renunta si ea la aducere rachetelor tactice Iskander-M in zona Kaliningrad, zona de granita cu Polonia si Lituania (tari membre NATO).
In cadrul summitului de la Lisabona, NATO si Rusia au convenit asupra unei cooperari pentru crearea unui sistem de aparare contra rachetelor in Europa. Cu toate acestea, fiecare partea are viziunea sa: in timp ce NATO ar prefera sa existe doua sisteme independente care sa lucreze si sa faca schimb de informatii, Rusia doreste un sistem unitar. Secretarul de stat SUA Hillary Clinton a confirmat decizia Washingtonului de a infiinta o baza cu unitati aeriene si antiracheta in Polonia. Potrivit informatiilor lansate de Wikileaks, la finele anului 2010, NATO dezvolta la solicitarea SUA si a Germaniei un plan de protectie a Estoniei, Lituaniei si Poloniei impotriva amenintarilor externe, anunta Ria Novosti.
Potrivit The Guardian, in acest plan sunt implicate SUA, Anglia, Ger