Scriitorul Jasper Fforde a explicat în ce operă literară s-ar muta şi cum arată călătoriile în timp în versiunea lui.
Editura Humanitas Fiction lansează azi, 3 martie, ora 18.00, la Librăria Cărtureşti, în Ceainărie (str. Arthur Verona 13-15), trei noi romane cu trei personaje feminine fascinante, apărute în colecţia "Raftul Denisei" – "Cazul Jane Eyre" de Jasper Fforde, "Femeia din amiază" de Julia Franck, şi "Tânăra în comă" de Douglas Coupland.Vor vorbi Simona Kessler, Florin Iaru, Cristian Teodorescu şi Denisa Comănescu, iar invitatul special al evenimentului este Maia Morgenstern.
Cu această ocazie, scriitorul Jasper Fforde a vorbit pentru EVZ despre călătorii în timp, autorii clasici şi modul în care orice scriitor trăieşte de pe urma lor.
EVZ: V-ar plăcea să trăiţi într-o lume în care copiii fac schimb de cartonaşe de la guma de mestecat cu Henry Fielding?
Jasper Fforde: Da, dar am sentimentul că nu ar fi mai puţin violentă sau marcată de diviziuni decât cea de acum. Cei care îl preferă pe Marlowe şi îl consideră un poet sfânt elisabetan de primă mână ar avea ciocniri stradale cu cei care îl preferă pe Shakespeare. Fiinţele umane vor găsi mereu un motiv de ceartă.
Ce credeţi că s-ar întâmpla dacă Acheron Hades (personajul negativ din "Cazul Jane Eyre" – n.r.) ar pune mâna pe manuscrisul cărţii dv?
Ar schimba finalul în aşa fel încât Thursday Next (detectivul literar din carte –n.r.) ar muri pe acoperişul Thornfield-ului (casa lui Rochester din "Jane Eyre" – n.r.), iar Acheron ar conduce întreaga lume.
În cazul călătoriilor în timp, care a fost sursa dv. de inspiraţie?
Nevoia imperativă de a NU le realiza ca toată lumea. În versiunea mea a călătoriilor în timp, tatăl tău poate fi ucis înainte ca tu să te naşti, iar tu ai exista în continuare – doar că puţin confuză. Îmi place şi ideea că indu