Social-democraţii vor ataca la Curtea Constituţională Legea de modificare a Codului muncii, dacă moţiunea de cenzură a opoziţiei nu va trece de Parlament. Sursa: Rompres
"Dacă va pica această moţiune de cenzură, vom sesiza CCR pe mai multe articole din legea modificare a Codul muncii pe care le considerăm neconstituţionale. Vrem să împiedicăm prin orice mijloace legale intrarea în vigoare a unui Cod al muncii care este orientat împotriva oricărui angajat din România, numai pentru că preşedintele Traian Băsescu şi trupa sa cred că românii sunt leneşi şi ar vrea să-i vadă muncind câte 14 ore pe zi şi cu concedii mai reduse, a unui cod îndreptat împotriva sindicatelor pe care, de asemenea, le-ar dori reduse pentru că mai ies în stradă să mai protesteze şi să-i strige preşedintelui Traian Băsescu ieşi afară fiinţă extraordinară sau ceva de genul acesta", a spus, astăzi, Lia Olguţa Vasilescu, într-o conferinţă de presă.
La rândul său, deputatul PSD Ioan Cindrea, susţine că noul Cod al Muncii are pe cel puţin două elemente de neconstituţionalitate.
"Este vorba despre limitarea dreptului constituţional la negociere colectivă - se limitează acest drept la nivel naţional. Nicăieri în proiectul de modificare a Codului muncii nu se mai vorbeşte de contracte colective de muncă (...) la nivel naţional ca atare. De asemenea, în proiectul de act normativ se prevede că, la nivelul instituţiilor publice, finanţate din bani publici, de la bugetul statului, bugete speciale, locale, până la nivel de primărie nu se negociază drepturile prin contract colectiv. Este o limitare a dreptului constituţional de negociere colectivă şi de contracte colective de muncă. Şi, de aici, indirect, dreptul la grevă", a spus Cindrea.
Premierul Emil Boc îşi va angaja răspunderea în faşa Parlamentului pentru Codul Muncii pe 8 martie. În termen de trei zile, opoziţia va avea dreptul