Odată cu trecerea timpului peste un mariaj, certurile apar mai degrabă din cauza lucrurilor mărunte,
precum sforăitul, dezordinea sau mâncatul neglijent.
Maria (40 de ani) este de zece ani împreună cu Sorin (41 de ani) şi nu a reuşit să îl dezveţe de obiceiul de a-şi lăsa şosetele pe parchet înainte de a se pune în pat la culcare. „Eu le pun de fiecare dată la coş, el zice să le las acolo", spune ea.
Psihologii spun că atunci când un mariaj se învecheşte şi începe să scârţâie cei doi parteneri încep mai degrabă să se certe din lucruri mărunte decât în privinţa unor chestiuni serioase. „Un ciorap lăsat pe parchet este un ciorap lăsat pe parchet, dar în mariajele care durează de multă vreme s-ar putea să iasă un dezastru din asta", spune terapeutul John Van Epp, citat de publicaţia Psychology Today.
Fiţi toleranţi cu partenerul
Conflictele mai mari sau mai mici sunt aproape inevitabile într-o relaţie şi va fi greu să găsiţi pe cineva cu care să vă asemănaţi perfect pe linie comportamentală. De aceea, este bine să învăţaţi încă de la începutul relaţiei strategii de negociere şi să vă străduiţi să fiţi toleranţi. Sforăitul, mâncatul neglijent, un robinet neschimbat sau capacul de la toaletă ridicat sunt obiceiuri care pot face o relaţie să explodeze.
„Fiecare are pretenţii de la celălalt în funcţie de modul în care a fost crescut şi de temperament", spune terapeutul Diane Solee, citată de Psychology Today. Şi dacă la începutul unei relaţii oamenii sunt vigilenţi şi atenţi la nevoile celuilalt, cu timpul aceste calităţi se estompează. „Pentru că percepţia se schimbă în timp, apar mici iritări şi există toate şansele ca partenerul altădată idealizat astăzi să vi se pară enervant", atrag atenţia terapeuţii.
O strategie care face bine cuplului este să fiţi toleranţi şi să vă concentraţi mai mult pe „a oferi" decât pe „a primi".