Într-un interviu acordat revistei New York Magazine, Bernie Madoff, autorul celei mai mari fraude din toate timpurile, în care a delapidat 65 de miliarde de dolari, încearcă să explice - şi să îşi explice cum a reuşit să înşele pe toată lumea, de la familie la alţi miliardari, timp de peste 20 de ani.
"O parte din vină", încearcă Madoff să se scuze, "aparţine băncilor. Ştiau, trebuiau să ştie că ceva nu era curat. Mă întrebau de unde vin atâţia bani, şi le răspundeam că dacă nu le place cum lucrez, să-şi ia banii şi să plece. Bineînţeles că n-a făcut-o nimeni". Iar Madoff, pe de altă parte, avea şi el orgoliul său; să-i vadă pe absolvenţii de la Harvard sau Yale, copii de bani gata, uitându-se la el, "un mic evreu din Brooklyn" ca la un supraom, îl ungea pe suflet. Nici când a început să-i sfătuiască pe clienţii să-şi retragă banii, aceştia nu au reacţionat: "le spuneam că se pot întâmpla multe, un nou crah, o greşeală de-a mea... dar toţi erau lacomi, şi eu am continuat. Dar asta nu-i o scuză", mărturisteşte el în interviu.
"Cum am putut să fac asta?", se întreabă Madoff. "Făceam o grămadă de bani. N-aveam nevoie de bani. Am un caracter defectuos?" Într-adevăr, Madoff a pierdut tot ce avea: familia, prietenii, banii. Fiul său cel mare, Mark, s-a sinucis în ziua în care se împlineau doi ani de la arestarea tatălui său. Fiul cel mic, Andrew, nu mai vorbeşte cu Madoff. Soţia sa, Ruth, cu care s-a căsătorit în 1959, îl consideră vinovat de moartea lui Mark. Prietenii au dispărut de mult, mulţi fiind şi ei victime ale fraudei lui Madoff. Iar averea - 800 de milioane de dolari, plus un apartament în Manhattan, trei case de vacanţă, un iaht şi o colecţie de artă - a fost confiscată. Imperiul financiar clădit de Madoff în 50 de ani s-a prăbuşit într-o singură zi.
"Am intrat în afaceri cu un capital de 500 de dolari"
Deşi tatăl său fusese un om de af