Un aparat prea stufos, putin eficient si in anumite zone, suspectat de coruptie. Franta, la o populatie tripla, are 990 de angajati in Finante. Anglia are 1200, Germania are 1300. Romania are 1432 de angajati, potrivit unor calcule ale organismelor financiare internationale. „Alocarea de personal nu pare să fie pe deplin aliniate la nevoile curente. Distribuţia de personal din MFP este mai degraba o mosternire istorica decât o reflectare a nevoilor curente”, se arata intr-un raport elaborat de Banca Mondiala. Sistemul de salarizare este opac si asimetric, intreaga structura a ministerului trebuind regandita, se mai arata in document. O reforma trebuie facuta, clar. Intrebarea este cum.
Surveyurile interne facute de conducerea Ministerului Finantelor confirma gradul de nemultumire consistent al propriilor angajati, mai ales in privinta sistemului de remuneratie. Un sistem „fragmentat, opac şi asimetric, care demotiveaza angajatii”, il descriu analistii externi. O realiniere a resurselor umane pentru priorităţile strategice Numărul filialelor Trezoreriei Statului ar putea fi mai bine calibrat, tinandu-se cont de aria geografică deservită de aceste birouri, variaţiile în tranzacţiile efectuate, de volumul de muncă propriu zis, precum şi de posibile noi funcţii care ar putea fi atribuite acestor birouri. Raport externeste de dorit pentru a obţine o eficienţă mai mare.
Recomandarile transmise conducerii Ministerului• Există zone in care personalul e deficitar ca numar, in vreme ce in alte zone este in exces. E nevoie de o reechilibrare. De exemplu, 12 la sută din personalul Ministerului este angajat de către unităţile de gestionare a fondurilor UE de pre-aderare. De asemenea, Unitatea Centrală de Armonizare (CHU) pentru controlul financiar intern care efectuează controlul financiar ex ante poate fi treptat eliminata. Împreună, aceste departamente ocupa