Evenimentele din Tunisia i-a adus pe studenţii tunisineni de la Cluj în imposibilitatea de a-şi mai plăti taxele. Tunisienii riscă expulzarea din România, dacă nu îşi pot prelungi permisele de şedere.
Liderii studenţilor tunisieni cer statului român o păsuire de un an, să îşi poată reveni după schimbarea de regim din ţara lor. „Nimeni nu mai lucrează acum, e şi greu să ajungi la serviciu, deci nimeni nu a luat salariu în ianuarie. Nici băcile nu funcţionează“, a explicat Sonia Moussa, vicepreşedinta Associmed, organizaţia studenţilor tunisieni de la Medicină.
„În acest an, din cauza evenimentelor de acasă, unii nu au reuşit să îşi plătească a doua tranşă a taxelor, astfel că fără chitanţa că ai plătit, nu ţi se eliberează permisul de şedere“, mai spune stundeta în anul V la Medicină generală. Studenţii tunisieni cer ca măcar temporar, să nu mai fie legată acordarea pemisului de şedere de plata integrală a anului de şcolarizare.
Lanţul săbiciunilor
Pemisul de şedere, eliberat sau prelungit de Serviciul de Evidenţă a Străinilor costă, la rândul lui, aproximativ 600 de lei. Cei care depăşesc data până la care acest document este valabil, mai plătesc o amendă de 300 de lei, iar dacă întârzie la plată, li se adaugă câte 1% pentru fiecare zi de întârziere.
Potrivit datelor oferite de Oficiul pentru Străini, din cei 734 de tunisieni care se află, în acest moment, legal, în Cluj, majoritatea sunt stundeţi la Medicină. Pentru a veni în întâmpinarea studenţilor tunisieni, aflaţi în imposibilitatea de a-şi mai plăti taxele, Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF)„Iuliu Haţieganu“ din Cluj, la care învaţă, în acest moment, în total, 723 de studenţi tunisieni, a prelungit cu o lună plata celei de-a doua tranşe a taxei de şcolarizare pe 2011. Astfel, termenul limită este acum 16 mai.
„Mulţi sudenţi nici nu pot dormi de gândul că