Coface România a primit în portofoliu 400.000 de cazuri de colectare de creanţe de la persoane fizice, în 2010. Activitatea de colectare creanţe a companiei a crescut, astfel, cu 35%, semnal care îi determină pe reprezentanţii Coface să creadă că piaţa încă mai are potenţial de dezvoltare în următoarea perioadă. Băncile au fost instituţiile care, în 2010, au externalizat cel mai mare volum de creanţe, ajungând la o pondere de 45% în totalul portofoliului Coface. "Principalele instituţii care au decis externalizarea acestui volum de datorii au fost: băncile, companiile de leasing, companiile de asigurări, IFN-urile, companiile de utilităţi şi telecom", afirmă reprezentanţii Coface România.
Compania a remarcat şi o evoluţie ascendentă a sectorului telecom, care şi-a crescut puternic ponderea în număr de debite, până la 42%. "Este evident că economia nu şi-a revenit încă, iar în piaţă există în continuare creanţe de colectat, atât de la populaţie, cât şi de la companii. Efectele perioadei anterioare crizei încă se mai văd, când populaţia se supraîndatora fără să economisească", a declarat Constantin Coman, directorul diviziei de colectare creanţe din cadrul Coface.
Evoluţia pieţei în 2010 din punct de vedere al valorii creanţelor externalizate a fost crescătoare, însă tendinţa a fost mai moderată comparativ cu volumul, creşterea fiind de 11% şi reprezentând o valoare totală a cazurilor de 180 mil. euro, arată datele Coface.
Valoarea medie a creanţei a scăzut în 2010, la 1.200 de euro, comparativ cu nivelul din 2009 de 1.400 euro.
"Populaţia încă mai are datorii la bănci sau telefonie mobilă, însă valoarea acestora este mai mică. Această evoluţie se bazează pe fondul crizei economice, în timpul căreia veniturile populaţiei au scăzut considerabil, rata şomajului a crescut, iar astfel oamenii au fost nevoiţi să-şi restrângă considerabil consumu