Cu toate criticile unor consilieri locali, legate de apetenţa Primăriei Timişoara pentru finanţarea a tot soiul de studii sau rapoarte, mai mult sau mai puţin practice sau realiste, Municipalitatea continuă să rămână avangardistă din acest punct de vedere. Timişoara a intrat curând în grupul celor 30 de oraşe din Europa care şi-au permis să realizeze o strategie privind schimbările climatice. Reprezentanţii Direcţiei de Mediu a Primăriei spun că strategia nu e doar un proiect pe hârtie şi că va ajuta la obţinerea de finanţări europene.
Proiecte în premieră
Timişoara nu e un oraş-lider în ceea ce priveşte infrastructura sau cea mai ieftină gigacalorie furnizată populaţiei, însă există domenii unde are tendinţa de a realiza premiere naţionale. Acum a intrat în rândul celor 30 de oraşe europene care au conceput o strategie privind schimbările climatice, argumentul cu privire la oportunitatea acestui demers fiind următorul : „Direcţia de Mediu a considerat o provocare elaborarea unei Strategii Climatice pentru Timişoara, pentru a fi lider la nivel naţional în lupta pentru combaterea schimbărilor climatice şi a le oferi cetăţenilor Timişoarei un climat mai propice pentru cel puţin un deceniu şi un oraş cu o viziune nouă asupra dezvoltării durabile, un oraş mai verde al bănăţenilor”.
Astfel, în respectivul studiu se precizează că temperatura medie anuală la nivelul Timişoarei a crescut cu 1,7 °C, iar nivelul precipitaţiilor a crescut cu 65,3 mm faţă de acum zece ani, şi că „Timişoara nu poate preveni schimbările climatice globale, dar poate da un bun exemplu”. În acest sens, s-a propus, în aceeaşi strategie, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, precizându-se că, dacă Timişoara va avea succes în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, acest lucru va crea o piaţă de testare pentru tehnologii ecologi