La doar două luni de la dezvăluirea noului avion militar invizibil pe radar, China investeşte într-un alt tip de zburător: porumebelul călător, scrie revista Time. People's Liberation Army (Armata Populară de Eliberare) antrenează 10.000 de porumbei pe care să-i folosească la trasmiterea mesajelor între bazele armate chineze, în eventualitatea unui război care ar distruge infractructura tradiţională de comunicaţii.
Amtrenamentele porumbeilor au început la sfârşitul anului trecut în Chengdu, capitala provinciei Sichuan. Păsările vor fi împărţite între mai multe baze militare situate în regiunile muntoase retrase, cum sunt cele din partea de sud-vest a ţării, în apropierea munţilor Himalaya. Porumbei ating viteze medii de 120 de kilometri pe oră şi vor fi antrenaţi să transporte încărcături de până la 100 de grame.
Porumbeii călători, o tradiţie chineză
• Porumbeii călători au fost folosiţi în China de mai bine de 1000 de ani, iar în armată au fost introduşi în anii 1930.
În 1937 locotenentul Claire Lee Chennault, un pilot pensionat al forţelor aeriene americane, a ajuns în China pentru a antrena o echipă specială de aviatori. El a adus cu el sute de porumbei călători, iar, la terminarea războiului cu Japonia, i-a lăsat în urmă. Aceştia au devenit nucleul primei brigade militare de porumbei folosite de armata chineză.
În afară de porumbei, People's Liberation Army (PLA) mai foloseşte 10.000 de câini antrenaţi să asiste la intervenţiile trupelor speciale sau ale trupelor de la frontiere. Caii au fost pentru mult timp o parte importantă a operaţiunilor militare. În ultimii ani, însă, numărul lor a scăzut la mai puţin de 1000 şi sunt folosiţi doar pentru expoziţii sau filmări.
China nu este singura ţară care foloseşte porumbei călători. Ei au servit armata Marii Britanii în timpul invaziei din Normandia. Aliaţii voiau să se asigure că me