Ansambluri imobiliare gigant, care ar fi trebuit să livreze pe piaţă peste 25.000 de locuinţe numai la nivelul Bucureştiului, au fost amânate din cauza crizei. Aceste proiecte presupuneau investiţii care ar fi depăşit trei miliarde de euro.
Şansele ca lucrările la aceste proiecte să fie demarate sunt extrem de reduse în contextul în care majoritatea sunt amplasate în locaţii periferice, iar sectorul rezidenţial este profund afectat de scăderea puterii de cumpărare a românilor. „Proiecte mari situate în locaţii neconvenţionale, periferice, nu vor începe în următorii trei ani. Este posibil să înceapă lucrări la proiecte mari care beneficiază de locaţii semicentrale, foste fabrici, dar şi în cazul acesta va fi doar un bloc. Este clar că până nu va creşte cererea din partea consumatorilor finali şi până nu se vând locuinţele existente, acest tip de proiect nu are şanse“, spun reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară Colliers International.
Bogdan Cernescu, managing director în cadrul Immorent, divizia de leasing imobiliar a grupului financiar Erste, sfătuieşte dezvoltatorii care deţin suprafeţe mari de teren, pe care aveau gândite proiecte rezidenţiale de proporţii, să investească măcar în amenajarea şi echiparea lotului, pentru a creşte potenţialul de dezvoltare a zonei. „Poate nu îţi recuperezi toţi banii, dar poţi spera că în viitor valoarea acelui lot se va aprecia. Dacă terenul e lăsat pârloagă, nu cere de mâncare, dar nici nu îţi aduce vreun ban. Nu văd fezabile nişte dezvoltări rezidenţiale mari, decât dacă sunt gândite în faze. Nu poţi construi odată mai mult de 100 de locuinţe. Dezvoltatorii trebuie să înţeleagă că nu se mai câştigă din marja de profit, ci din rulaj. În cazul produselor de lux se poate vorbi de câştig din marjă, dar la locuinţele de masă, nu“, explică Cernescu.
El este însă optimist în ceea ce priveşte viitorul a