Sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) este asemenea unui "copil nedorit", cerut mai degraba de Banca Mondiala si FMI, deoarece nu beneficiaza de sustinerea Guvernului, a spus Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), pentru Wall-Street.ro. Mai mult, 2011 aduce cu sine noi provocari si nu neaparat privind rezulatatele, ci de natura legislativa.
"Sistemul de pensii private obligatorii din Romania, la fel ca si in alte tari, este vazut precum un <
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a explicat ca sustenabilitatea sistemului de pensii private obligatorii se fundamenteaza pe gradul de sustinere legislativa si administrativa, deoarece contributiile care trec in administrare privata provin din virarea sumelor constituite la bugetul public de asigurari sociale de stat. Deficitul creat este acoperit prin transferuri de la bugetul de stat.
Din estimarile CSSPP, la un nivel de 6% contributii, cum prevede Legea, s-ar ajunge la aproximativ 1 miliard de euro transfer din bugetul public de pensii, deficit necesar a fi sustinut pe untermen de cel putin 15-20 de ani. "Va fi un deficit care se formeaza prin acest transfer, pana cand sistemul public va ramane la un nivel optim de inlocuire, de aproximativ 30% fata de salariul mediu brut pe economie. Diferenta trebuie sa se realizeze din componenta obligatorie sau facultativa", considera Oancea.
La implementarea Pilonului II se urmarea absorbtia costurilor pe un termen de 5 ani, estimate la 2 miliarde de euro, din venituri rezultate din privatizari sau i