Pensiile private obligatorii ale romanilor sunt la un nivel deplorabil, avand in vedere contributiile care s-au realizat pana in prezent, este de parere Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere in Sistemul de Pensii Private (CSSPP).
"49% dintre participantii la pilonul II au contributii undeva in jurul a 200 de lei, media pe sistem fiind de 830 de lei", a declarat Mircea Oancea, joi, in cadrul conferintei "Mediafax Talks about Private Pensions".
Potrivit acestuia, cifrele foarte mici din conturile fiecarui contribuitor arata faptul ca este urgent nevoie de o crestere a nivelului de contributii in sistem.
"Activele trebuie investite in proiecte din economie, pentru a produce rezultate cat mai bune, investitii care trebuie realizate in conditii prudentiale", a mai declarat Oancea, care considera ca nici pilonul de pensii private facultative nu sta mai bine.
La randul sau, Cornelia Coman, presedintele ING Pensii, a declarat, in cadrul aceluiasi eveniment, ca 40% dintre romani cred ca la pensie vor avea mai putini bani decat parintii lor.
Ministrul Botis vrea sa-si riste pensia
Prezent la conferinta, ministrul Muncii, Ioan Botis, a afirmat ca ar fi dispus sa-si riste pensia in fonduri de pensii cu risc mai mare si ca ar dori sa vada cat mai multe astfel de fonduri in Romania.
"Romanii ar trebui sa investeasca in fonduri de pensii cu risc mai mare, dar unde si castigurile sunt mai mari. Cred ca aceasta ar fi solutia pentru a avea pensii mai mari", a declarat Ioan Botis, ministrul Muncii.
Drept raspuns, oficialii fondurilor au spus ca Bursa de Valori de la Bucuresti nu le ofera o varietate prea mare din care sa aleaga o crestere a riscului.
"Romanii nici nu s-au nascut mari investitori pentru a face un astfel de lucru (sa contribuie la un fond cu risc ridi