De 10-15 ani, România are o rată de ocupare în câmpul muncii de 58%, iar dacă aceasta nu va ajunge la 64-65%, vor fi probleme mari, pentru că statul se află în imposibilitatea de a plăti pensii, potrivit ministrului Muncii, Nelu Ioan Botiş.
"Dacă noi nu vom reuşi să creştem acea rată de ocupare, pe care eu o tot reclam. Noi stăm la rată de ocupare de 58% de 10, 15 ani. Nu avem, din păcate, capacitatea de a dinamiza piaţa muncii şi să creştem peste acea rată de ocupare. Din 10 milioane de persoane, populaţie activă, doar 5,8 milioane contribuie. Dacă nu trecem spre 64-65% avem probleme foarte mari pe viitor, pentru că nu pot să alimentezi conturile şi să plăteşti pensiile. În cazul aceasta trebuie să măreşti vârsta de pensionare sau să creşti contribuţiile sau să te împrumuţi. Nu sunt multe soluţii. Aceasta este şi ideea în care schimbăm Codul muncii şi încercăm să dinamizăm piaţa muncii.", a declarat ministrul Muncii la conferinţa Mediafax Talks about Private Pensions.
Ioan Botiş a precizat că mare provocare este să crearea de locuri de muncă, în caz contrar sistemul de pensii nu va mai fi sustenabil şi va intra în colaps.
"Sistemul de pensii de la stat este o schemă Ponzi"
Surprinzător este faptul că ministrul Muncii a comparat actualul sistem de pensii de stat cu o schemă Ponzi (operațiune investițională frauduloasă ce implică plata unor profituri deosebit de mari unor investitori de pe urma unor fonduri investite de alte persoane și nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le-a generat în realitate, n.r).
"Acest sistem al contribuţiilor colective datează din secolul XIX şi, dacă ţin eu bine minte, Bismarck, (Otto von Bismarck, cancelar german, n.r) este cel care a pus la punct acest sistem. Este un sistem piramidal cumva, dacă doriţi, pentru că în momentul în care nu mai ai contributori, nu mai ai de unde să atragi constr