Exportatorii şi oamenii de afaceri nu cred că exporturile ţării noastre ar putea fi afectate de evenimentele din Libia şi Egipt. Aceştia sunt de părere că nici creşterea preţului petrolului nu va avea efecte directe asupra schimburilor comerciale cu exteriorul.
"Ar putea exista amânări la unele contracte aflate în derulare, pentru Egipt şi Libia, dar nu putem vorbi de renunţări la proiecte", ne-a declarat Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). Domnia sa ne-a mai precizat că exporturile nu vor fi influenţate de oscilaţiile preţului petrolului, deoarece creşterea preţului din ultima vreme este o speculaţie de moment.
Nici Cristian Pârvan, secretar general Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), nu este de părere că va exista o influenţă a crizei din exterior asupra exporturilor ţării noastre. Domnia sa ne-a declarat: "Exporturile României sunt generate de comenzile firmelor internaţionale. România are puţine exporturi proprii, ca să resimţim puternic căderea pieţei. Astfel, avem acoperire în plus şi în minus, pentru că nu suntem exportatori autentici".
Domnia sa ne-a mai precizat că preţul petrolului are un efect speculativ şi numai în cazul în care va continua să crească pe o perioadă de şase luni, atunci se va putea vorbi de resimţirea efectelor.
* Călin Rechea: "Dacia" nu va mai fi motorul exporturilor
Călin Rechea, economist şef la Banca Comercială Carpatica, este de părere că, anul acesta, exporturile nu vor mai fi stimulate de vânzările de autoturisme autohtone. Domnia sa ne-a declarat: "Dacia nu va mai fi motorul exporturilor, în mare parte pentru că nu mai există programe de stimulare". Călin Rechea ne-a precizat că ţara noastră ar trebui să găseas-că nişe de export, în special pe partea agricolă. În opinia sa, structura sectorului industrial a fost disto