Monica Macovei nu mai este pusă acum la zid nici de Adrian Năstase, nici de Dan Voiculescu sau de Miron Mitrea, care au suferit direct de pe urma înfiinţării Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe vremea când ea era ministra Justiţiei. Împotriva ei se ridică de această dată propriii colegi de partid, care se tem că dosarele lor de corupţie ar putea să le afecteze carierele politice dacă reformele propuse de Macovei vor fi adoptate de PDL.
Monica Macovei încearcă să impună o soluţie de mijloc între cei care militează pentru păstrarea şi întărirea PDL aşa cum este şi liderii de opinie care susţin necesitatea formării unui nou partid, fără nici o legătură cu actuala clasă politică, prea coruptă pentru a mai putea fi reformată. Soluţia Macovei este simplă, dar greu de aplicat, fiindcă ea vrea să transforme PDL într-un partid credibil, care să nu le mai permită celor care au fost trimişi în judecată sau celor care fac afaceri cu statul să-şi continue ascensiunea politică. Această revoluţie a moravurilor propusă de o femeie independentă, neagăţată de interese personale şi deci fără frica pierderii locului dat de PDL, a stârnit neliniştile, temerile şi resentimentele colegilor ei vulnerabili.
Monica Macovei nu este binevenită şi bine primită la întâlnirile intime ale PDL, unde mulţi lideri cu vechime o privesc de sus, o iau peste picior, încearcă să o intimideze, să-i ducă în derizoriu propunerile. Totuşi, nu toţi cei care o dispreţuiesc sau sunt înfricoşaţi de măsurile propuse de ea îndrăznesc să se ia la trântă cu ea în public. Unii se abţin fiindcă Monica Macovei a fost susţinută mereu de Traian Băsescu, în vreme ce alţii se stăpânesc cu gândul că nu dă bine să te baţi cu reformiştii, incluzându-i aici pe europarlamentarul Cristian Preda şi pe deputatul Sever Voinescu, singurii care susţin necondiţionat includerea criteriilor de integritate în noul statut al