Sfântul Sinod a decis introducerea unui curs destinat pastoraţiei persoanelor dependente de alcool în curricula disciplinei teologie pastorală.
La propunerea coordonatorilor Programului Naţional Antidrog al Patriarhiei Române, în cadrul şedinţei Sfântului Sinod sin 16-17 februarie, s-a luat hotărârea ca elevii şi studenţii din seminariile teologice şi facultăţile de teologie din toată ţara să aibă posibilitatea a studia fenomenul alcoolismului şi al altor dependenţe, din perspectivă pastorală, scrie ziarul “Lumina”. Cursul elaborat de o echipă de specialişti în domeniu şi validat de două comisii – una ştiinţifică interdisciplinară şi una teologică – le va oferi nu doar cunoştinţele teoretice despre aceste probleme tot mai frecvente în rândul credincioşilor pe care îi vor păstori, ci le va face cunoscută o serie de instrumente practice, ce vin în completarea consilierii duhovniceşti.
Părintele Iulian Negru, coordonatorul Programului Naţional Anti-drog al Patriarhiei Române: „Am constatat că foarte multe persoane mureau din cauza consumului de alcool şi nu mă împăcam cu ideea că am studiat şi am devenit preot doar ca să-i îngrop. Astfel, plecând de la o nevoie şi o durere, am considerat că este nevoie să facem ceva pentru ei. Am început cu un grup de suport pentru persoanele dependente de alcool la mine în parohie, iar apoi, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei, am extins acest proiect la nivel de arhiepiscopie.
Ulterior, am dorit să le oferim preoţilor din experienţa noastră de recuperare a persoanelor dependente. Însă am observat că timpul pe care îl au preoţii la dispoziţie pentru a participa la aceste cursuri este foarte scurt şi atunci ne-am gândit că ar fi mai bine să începem încă din anii de studiu, atât de pe băncile seminarului, cât şi în timpul facultăţii.”
Extinderea progr