Documentul semnat ieri de liderii PDL, UDMR, UNPR şi ai minorităţilor naţionale conţine obiective generale, precum modificarea legislaţiei electorale. În plus, lipsesc cu desăvârşire termenele.
Protocolul semnat ieri de liderii formaţiunilor la putere a fost conceput astfel încât, la prima vedere, să mulţumească pe toată lumea. Adică, s-au cumulat priorităţile PDL, UDMR, UNPR şi ale minorităţilor într-un singur document, evitându-se însă definirea unor termene clare pentru atingerea acestor obiective. În plus, multe dintre priorităţi sunt suficient de general formulate pentru a nu arunca în aer protocolul încă dinainte de semnare. De pildă, printre doleanţele UDMR şi ale grupului condus de Varujan Pambuccian figurează adoptarea Statutului minorităţilor naţionale.
Obiectivul a fost inclus la capitolul „Reforma constituţională şi administrativă a statului", dar fără vreun termen. Verbal, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că Statutul, aflat în dezbaterea Parlamentului de prin 2005, ar urma să fie adoptat în acest an. Aceasta după ce, la începutul anului, liderii coaliţiei vorbeau de adoptarea legii în actuala sesiune, adică până la sfârşitul lunii iunie. Tot în termeni generali sunt trecute alte trei priorităţi ale UDMR: reorganizarea regiunilor de dezvoltare şi continuarea descentralizării, implementarea Legii Educaţiei asumată de Guvern în 2010 şi modificarea legislaţiei electorale. Acest ultim obiectiv este împărtăşit şi de Uniunea Naţională pentru Progresul României, condusă de ministrul Gabriel Oprea, pentru că actualul prag electoral, de 5%, este prohibitiv pentru amândouă formaţiunile.
În plus, UNPR a mai primit angajamentul că va fi adoptat proiectul privind introducerea taxei de solidaritate, proiect împotriva căruia s-au ridicat multe voci, inclusiv de la vârful PDL. Şi pretenţiile grupului minorităţilor naţionale au fost incl