Primarii comunelor care îşi dispută mănăstirea Poiana Mărului s-au întâlnit ieri cu secretarii şi subprefecţii la OCPI Vrancea. Nici reprezentanţii Oficiului de Cadastru nu au găsit o soluţie pentru stabilirea teritoriului pe care să fie inventariată mănăstirea. Singura variantă ar fi o modificare legislativă.
Primarii din cele două comune ce îşi dispută mănăstirea Poiana Mărului, Neculai Noapteş din Jitia - Vrancea şi Gheorghe Beşliu din Bisoca - Buzău au plecat ieri de la şedinţa Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Vrancea aşa cum au venit.
Cele două legi prinvind reforma administrativă şi cadastru nu cuprind nicio prevedere pentru astfel de litigii, ambele părţi având documente vechi ce atestă că lăcaşul de cult figurează pe teritoriul lor.
După lungi discuţii aprinse, directorul OCPI Vrancea, Horia Frîncu, a întocmit un proces verbal de mediere în care a prezentat punctele de vedere ale ambelor părţi, solicitând superiorilor de la Bucureşti să soluţioneze cazul. Este primul litigiu de acest gen în împrejurimi.
"Noi am trimis procesul verbal la Bucureşti. Punctele de vedere sunt împărţite şi practic există argumente în susţinerea ambelor poziţii ale celor două comisii. Cei de la Jitia spun ca actualul hotar sa fie reprezentat de limita administrativă stabilită pe hărţile topografice editată de MApN în 1967, care într-un fel au stat la baza reformei administrative din Legea 2 din 1968. Cei din Bisoca susţin să fie păstrată actuala limită rezultată din hărţile de la Cadastru din 1991. Eu susţin varianta Jitia", a declarat Horia Frîncu.
Modificarea legii
Directoarea OCPI Buzău, Olimpia Bădicu, prezentă ieri la discuţii, susţine că situaţia este blocată de un vid legislativ.
"Legea nr. 2 din 1968 privind reforma administrativă nu prevede soluţii pentru rezolvarea unor astfel de litigii, aşa cum fa