Electoratul din Țara Galilor votează joi, 3 martie, într-un referendum cu privire la sporirea puterilor Adunării Naționale a provinciei. Sondajele de opinie indică o victorie confortabilă a "Da"-ului. Votul are loc cu doar douăluni înaintea alegerilor pentru Adunarea Națională de la Cardiff.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Votanții trebuie să răspundă la întrebarea : "Sunteți de acord ca Adunarea să fie împuternicită să adopte legi în 20 de domenii unde are deja competență ?".
La ora actuală, Adunarea de la Cardiff nu poate adopta legi decât cerând și obținând aprobarea Parlamentului Regatului Unit, de la Londra, aprobare care se solicită pentru fiecare caz în parte.
Opinia publică este favorabilă, potrivit sondajelor de opinie, sporirii prerogativelor Adunării Naționale și aducerii lor la un nivel similar celor ale Parlamentului Scoției.
Atât Scoția, cât și Țara Galilor au decis prin referendumuri organizate în 1997 să înființeze parlamente regionale, dar în timp ce adunarea legislativă a Scoției a avut de la început puteri semnificative, inclusiv aceea de a modifica în sus sau în jos cu până la 3% rata de bază a impozitului pe venit, Adunarea Țării Galilor a avut puteri mult mai limitate.
Partizanii "Da"-ului susțin că un vot pozitiv ar eficientiza guvernarea de la Cardiff în domeniile rezervate, cum ar fi educația, sănătatea, transportul sau cultura. Cei care susțin status-quo-ul argumentează că o sporire a prerogativelor Adunării Naționale nu ar reprezenta decât un alt pas pe calea separatismului.
În prezent, la putere în Țara Galilor se află un Guvern de coaliție, condus de Partidul Laburist, la care participă și Plaid Cymru, partid care dorește independența Țării Galilor de Regatul Unit. Ambele partide sunt în Opoziție în Parlamentul Regatului Unit de la Londra.
În Scoția, la putere se află un Guver