Proprietarii nu recunosc că afacerile nu le mai merg şi apelează prea târziu la insolvenţă
Rata de reintrare a firmelor în circuitul economic este sub 5%
CITR: Insolvenţa a devenit un fenomen social, dar nimeni nu o face de plăcere
Ultimii doi ani au fost marcaţi de o "înflorire" a numărului de insolvenţe, în România. La finele lui 2010 se înregistrau 34.000 de firme aflate în această procedură, din care 20.000 de dosare deschise chiar anul trecut.
Dintre acestea, cele mai multe au şanse slabe de a scăpa de faliment pentru că au fost lăsate să "moară" de propriii proprietari. Mânaţi de orgoliu şi încăpăţânare, aceştia nu acceptă faptul că afacerile lor merg foarte prost şi că firmele lor au puţine şanse să scape de faliment şi apelează prea târziu la protecţia oferită de procedura insolvenţei, sunt de părere reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR).
"Proprietarii-manageri acceptă greu că afacerile lor nu mai merg. Nu vor să accepte că nu le mai merge bine şi nici să apeleze la un alt tip de management care să ajute firma. Sunt cei care au început acele afaceri şi cred că ei sunt singurii care o pot administra corect. Aşa se face că foarte multe firme apelează la insolvenţă foarte târziu. Această procedură trebuie deschisă din timp, altfel nu mai sunt şanse mici de a intra în reorganizare juridică", a explicat Andrei Cionca, Managing Partner CITR.
Potrivit acestuia, din totalul firmelor intrate în insolvenţă, sub 5% au reuşit să treacă de procedura de reorganizare juridică şi să reintre în circuitul economic. Principala cauză a acestui procentaj mic fiind chiar faptul că firmele apelează prea târziu la un administrator judiciar.
Potrivit oficialului Casei de Insolvenţă Transilvania, insolvenţele au mai apărut şi în firmele în care managementul a fost foarte tânăr şi neexperimentat şi care nu a avut parte de