Cercetătorii din horticultură susţin că legumele şi fructele, în special cele aduse din import, sunt create prin tehnologii neconvenţionale care au un impact negativ asupra sănătăţii. Sunt crescute pe soluri sintetice iar substanţele nutritive sunt create de chimişti în laboratoare, prin metode care le schimbă drastic chiar şi compoziţia de bază.
Cine mai crede că o alimentaţie sănătoasă trebuie să conţină multe fructe şi legume, se înşeală amarnic. Nici măcar aceste alimente nu se mai încadrează în conceptul "natural" atât de trâmbiţat pe mai toate ambalajele.
Ce se găseşte acum pe tarabele româneşti păstrează doar forma legumelor şi fructelor de altădată. De ce roşia sau căpşuna nu mai au gust, de ce morcovul nu mai este dulce? Răspunsul l-am primit de la cercetătorii horticoli, care spun că tehnologia de cultivare a legumelor şi fructelor, care ajung cu preponderenţă din import pe mesele românilor, a suferit schimbări drastice în ultimii ani .
Plantele sunt crescute pe soluri sintetice, iar substanţele nutritive sunt create de chimişti în laboratoare prin metode care schimbă drastic chiar şi compoziţia de bază a legumelor şi fructelor.
Costel Vânătoru, inginer horticol la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Legumicolă Buzău, susţine că aceste plante au ajuns să îşi piardă aportul medicinal şi să devină chiar dăunătoare pentru sănătate.
"Tomatele, spre exemplu, dacă sunt cultivate pe sol normal şi cu o tehnologie clasică devin benefice pentru sănătate din cauza conţinutului în licopen, săruri minerale şi vitamine. Vă imaginaţi ce complex genetic, ce diversitate de substanţe nutritive sunt absorbite de legume din sol, pe care apoi le prelucrează lent ca sa redea aroma şi gustul bun. În schimb, majoritatea celor care se găsesc acum pe piaţă, sunt cultivate pe suport sintetic, absorb un număr de substanţe limitat, ceea ce le face să-şi p