Violenţa în şcoli a rămas o problemă de actualitate. Deşi la nivelul judeţului Timiş nu sunt raportate cazuri grave în rândul elevilor, Inspectoratul Şcolar împreună cu jandarmii timişeni au demarat o campanie anti-violenţă, în cadrul căreia copiilor li se explică prevederile Codului Penal şi consecinţele pe care le poate produce încălcarea acestora.
Campanie anti-violenţă în şcoli
Cazurile de violenţă fizică în şcoli sunt rare, doar atitudinea agresivă şi violenţa verbală întâlnindu-se frecvent, au arătat în repetate rânduri inspectorii şcolari din Timiş. Un raport privind violenţa în şcolile timişene, realizat în luna octombrie a anului trecut, arata că din 250 de unităţi de învăţământ, doar 171 au completat şi trimis către Inspectoratul Şcolar Timiş chestionarul de răspuns. Dintre acestea,123 au răspuns că nu au avut probleme de disciplină în incinta unităţii şcolare şi doar 48 de şcoli au sesizat probleme, cea mai mare problemă fiind agresivitatea verbală – 172 de astfel de cazuri în acest an, fiind necesară totodată şi îngrijirea a şase elevi la cabinetele medicale din şcoli după ce au fost implicaţi în altercaţii.
În acest sens, inspectorii şcolari timişeni au demarat mai multe proiecte menite să combată astfel de situaţii, măsurile principale anunţate fiind informarea părinţilor copiilor implicaţi în incidente şi implicarea activă a copiilor, atât în elaborarea unor statistici privind violenţa din şcoli, cât şi în soluţionarea acestei probleme, declarată prioritate naţională de către Ministerul Administraţiei şi Internelor. Astfel, Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Timiş din cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Timiş, în colaborare cu I.Ş.J. Timiş şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Timiş au demarat la începutul acestui an Campania “De la violen