SUA ar urma să trimită României un document privind eşalonarea unei eventuale plăţi pentru achiziţionarea de avioane F-16 în uz urmând ca, în cazul în care partea română va fi de acord, să fie transmisă oficial o nouă ofertă de achiziţionare de avioane, au declarat pentru Mediafax surse militare, precizând că documentul, care va conţine informaţii despre modalităţile de plată, este aşteptat la Bucureşti în luna aprilie sau la începutul lunii mai.
Propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F-16 în uz a fost aprobată în luna martie a anului trecut de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), preţul estimativ fiind de aproximativ 1,3 miliarde dolari. În urmă cu un an, Ministerul Apărării preciza că cele 24 de avioane aprobate de CSAT sunt variantă Block 25, revitalizate şi complet echipate, iar pachetul cuprinde asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative.
În vara anului trecut, fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, susţinea că achiziţionarea avioanelor F-16 este "de neacceptat", pentru că în prezent România nu îşi permite să aloce 1% din PIB pentru achiziţii militare. "Nu sunt bani pentru avioanele F-16. Nu văd de unde ar putea da România 1% din PIB pentru achiziţii militare", a precizat Vlădescu.
La jumătatea lunii mai 2010, preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, Teodor Meleşcanu, anunţa că suedezii de la SAAB au venit în Parlament cu o ofertă de 24 de avioane multirol care prevede off-set de 100% şi au promis crearea a 10.000 de locuri de muncă în România. Oferta Gripen nu includea însă şi costurile legate de armamentul care va fi pus pe aceste avioane. Meleşcanu a spus că a existat o propunere din partea Gripen ca banii să fie împr