„Ce să faci ca să ai o pensie cât mai mare la bătrâneţe?” (Evenimentul Zilei). „Codul Muncii: avantaje şi dezavantaje” (Adevărul). „Coaliţia reduce pragul electoral pentru UDMR” (Jurnalul Naţional). „Boc a făcut ce trebuia, dar PDL are o problemă de credibilitate” (Adevărul). „Blocurile pe arcuri, soluţia anti-seism în România” (Evenimentul Zilei).
„Sistemul de pensii din România este un sistem de tip piramidal”. Ministrul muncii, Ioan Botiş, a iscat un iureş în presă după ce a afirmat ieri, 3 martie, acest lucru. Argumentul lui: „sunt 10 milioane de persoane active din care doar 5,6 milioane contribuie la fondul de pensii de stat”, susţine Ioan Botiş, ministrul Muncii. Gândul se ocupă pe larg de subiect. „Mesajul de bază pe care ministrul Muncii l-a transmis este unul corect”, după cum ne-a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Sistemul nu este sustenabil, el trebuie să se autofinanţeze. 29 de ani de cotizaţie în Pilonul II garantează o pensie medie pe un an. „Pomenirea sintagmei «joc piramidal», într-o ţară care a trecut prin experienţele escrocheriilor piramidale Caritas, Gerald, Philadelphia, echivalează cu a zice frumos: «Bă, vă moare pensia!», notează Marius Niţu în editorialul Gândul. „Probabil, ca să ne echilibrăm bugetul asigurărilor sociale pe actuala structură de salariaţi, trebuie să interzicem pe viitor pensionarea şi să stabilim, prin lege, că în România se moare în câmpul muncii”, consideră editorialistul.
Cum am putea avea pensii rezonabile în viitor? „Ce să faci ca să ai o pensie cât mai mare la bătrâneţe?”. Din Evenimentul Zilei aflăm ce recomandă specialiştii. În primul rând, varierea plasamentelor. „Până la 35-40 de ani se poate alege un fond cu risc ridicat, care promite randamente mari. Apoi să se opteze pentru un fond de risc mediu şi în ultimii ani înainte de pensie pentru unul cu risc minim, care să conse