O profesoară din Mediaş vrea să schimbe abordarea culinară a românilor, deschizându-le drumul spre o viaţă sănătoasă prin reţete raw vegan.
1 /.
Are 31 de ani şi este autoarea unei cărţi de reţete raw vegan, adică mâncare vegetariană crudă. La prima lectură, conceptul poate părea restrictiv, dar Ligia Pop ne asigură că şi crudă, mâncarea se poate prepara în cele mai delicioase combinaţii.
"În cartea mea, «Reţete Vegane Fără Foc», puteţi găsi reţete de lapte de migdale, pâine din nuci, pizza, pateuri, chiftele, deserturi extrem de simple şi delicioase", explică ea.
La început, a fost vegetariană, dar, pe parcurs, a descoperit cât de importantă este hrana crudă în alimentaţie.
"Dieta raw food este un stil de alimentaţie în care procentul de hrană crudă diferă de la om la om şi nimeni nu spune să renunţi la mâncarea gătită. Marea majoritate consumă un procent de 75-80% crud şi restul gătit vegetarian, adică supe de legume, preparate făcute la temperaturi sub 40 de grade C, la aburi, la cuptor în vase de lut", susţine Ligia Pop. Raw-vegan sau cum să trăieşti cu hrană crudă
Avantajul acestui tip de alimentaţie este calitatea nutriţională concentrată. Adică vitamine, minerale şi magneziu, proteine complexe şi enzime care ajută la digestie.
"În bucătăria raw vegană, alimentele nu sunt pregătite la peste 40 de grade C şi asta înseamnă că enzimele din ele sunt intacte şi gata să ne ajute în orice reacţie chimică din corp, în protejarea şi în lupta acestuia împotriva bolilor, aşa cum le este menirea", subliniază Ligia Pop.
Reţete video pe YouTube
Acum un an, ea a început o campanie numită "Mănâncă sănătos o zi pe săptămână", prin care şi-a propus să-i încurajeze pe oameni să îmbine alimentaţia obişnuită cu cât mai multe salate care să nu lipsească la niciun fel de mâncare gătită.
@