Oficialii de la Biroul de Înmatriculări spun însă că numărul autorizărilor provizorii s-a redus aproape la jumătate, iar pe viitor vor scădea şi înscrierile.
Speriaţi de noua taxă de poluare, băcăuanii care aveau în plan să-şi cumpere un autoturism s-au îndreptat către târgurile de specialitate unde au căutat maşini gata înmatriculate. Aşa s-a ajuns ca în primele două luni din acest an să se elibereze cu 25% mai multe certificate decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
„În primele două luni din 2010, au fost 2.558 de înmatriculări, iar în ianuarie şi februarie, anul acesta, 3.311. În aceeaşi perioadă s-au înregistrat doar 643 de autorizări provizorii, faţă de 1.092, câte au fost anul trecut. Este clar că s-au căutat maşinile înmatriculate şi a scăzut interesul pentru cele noi şi second-hand“, a declarat Claudiu Filimon, şeful Biroului de Înmatriculări Bacău. Şi comercianţii de maşini spun că piaţa s-a dezgheţat doar pentru moment.
„În ultima perioadă s-au căutat autoturismele înregistrate în circulaţie şi mai puţin cele la mâna a doua aduse din afară. Cine nu le-a vândut până acum nici nu le mai dă pentru că taxa este prea mare. Eu am făcut bani frumoşi cu maşinile, dar acum m-am lăsat“, spune Marius Suciu.
Bogaţii au renunţat la maşini scumpe
În acelaşi timp, au început să se înscrie autoutilitare care până acum circulau cu numere de Bulgaria. Taxa de poluare pentru acestea s-a redus considerabil, iar băcăuanii le reînmatriculează în judeţ. „Cei care aveau autoutilitare înmatriculate în Bulgaria, pentru că era mult mai ieftin, au venit acum la noi pentru că taxa de poluare a scăzut de cinci ori pentru această categorie de autovehicule“, a mai spus Filimon.
Anul trecut nu s-a înregistrat însă niciun autoturism de fiţe. Bogătaşii Bacăului nu au mai făcut achiziţii extravagante de pe piaţa auto şi