Procurorul Curţii Penale Internaţionale, Luis Moreno-Ocampo a anunţat că va deschide o anchetă împotriva a 10 - 15 înalţi responsabili libieni, printre care Muammar Gaddafi şi fiii săi, suspectaţi de "crime împotriva umanităţii". Violenţele legate de insurecţia din Libia ar fi făcut deja şase mii de morţi, afirmă unele surse. Când s-a înfiinţat CPI şi cum funcţionează această Curte specială ?
Curtea Penală Internaţională este primul tribunal internaţional permanent însărcinat să-i ancheteze pe autorii crimelor de război, crimelor contra umanităţii şi genocidurilor.
Instanţa a intrat în funcţiune în 2002 la Haga, în Olanda. 114 state au ratificat până acum statutele sale juridice, reunite sub titulatura de Statutul de la Roma. Curtea este prezidată acum de un sud-coreean, iar procurorul ei este argentinianul Luis Moreno-Ocampo.
CPI nu intervine decât dacă justiţia naţională nu poate sau nu vrea să trateze crimele care-i revin în jurisdicţie. CPI nu poate inculpa un individ decât dacă crimele acestuia au fost comise într-un stat semnatar sau dacă au fost comise împotriva unor cetăţeni dintr-un stat semnatar al Statutului de la Roma.
Ancheta poate fi lansată la cererea unui stat membru, dar şi din propria iniţiativă a procurorului CPI.
Consiliul de Securitate al ONU îl poate însărcina pe procuror să ancheteze, caz în care jurisdicţia se poate extinde şi la un stat nesemnatar al Statutului de la Roma, cum este cazul de faţă cu Libia.
Procurorul CPI a lansat deja anchete în cinci ţări africane şi a eliberat 13 mandate de arestare, în particular împoriva preşedintelui sudanez, Omar el-Bechir.
Trei procese sunt în derulare, toate împotriva unor foşti combatanţi sau responsabili politici din Congo.
Curtea Penală Internaţională are şapte sute de angajaţi din 90 de ţări diferite, iar bugetul pentru anul în curs depăşeşte cu