Aproape o jumătate de milion de polonezi ar putea pleca la muncă în Germania şi Austria, în condiţiile în care cele două ţări îşi deschid pe 1 mai pieţele forţei de muncă pentru muncitori din zece ţări est-europene, inclusiv România, scrie Bloomberg.
"Deschiderea pieţei locurilor de muncă din aceste ţări, corelată cu absenţa a două milioane de muncitori polonezi, care au părăsit ţara în anul 2004, ar putea avea un impact dezastruos asupra creşterii economice a Poloniei", potrivit Asociaţiei Angajatorilor Polonezi, care reprezintă peste 7.000 de companii cu trei milioane de angajaţi.
400.000 de polonezi îşi caută un loc de muncă în străinătate, însă numărul ar putea ajunge la jumătate de milion până în anul 2015, potrivit autorităţilor de la Varşovia.
Salariul mediu în sectorul privat din Polonia a crescut cu 45% de la integrarea în Uniunea Europeană, la 3.391 zloţi (850 de euro), adică o treime din salariul mediu lunar din Germania.
"Valul de emigrări din Polonia va fi mai mic ca altădată, însă, din păcate, efectele asupra economiei vor fi mai grave", este de părere Krystyna Iglicka, cercetător în demografie al Centrului de Relaţii Internaţionale din Varşovia. "Rata şomajului este astăzi mai scăzută faţă de acum şase ani, astfel încât oamenii care lucrează astăzi în Polonia vor renunţa pur şi simplu la locurile lor de muncă", a mai spus ea.
Companiile germane au de gând să angajeze cel puţin 300.000 de muncitori în acest an, conform unui studiu efectuat pe 28.000 de firme de către Asociaţia Camerelor de Comerţ Germane (DIHK). Numai companiile producătoare de maşini şi de electronice ar putea oferi 80.000 de noi locuri de muncă.
Aproape o jumătate de milion de polonezi ar putea pleca la muncă în Germania şi Austria, în condiţiile în care cele două ţări îşi deschid pe 1 mai pieţele forţei de muncă pentru muncitori din zece ţări est-eu