Bancherii au intrat anul trecut într-un război steril al refinanţărilor, al cărui singur efect a fost îmbunătăţirea acoperirii cu garanţii, multe credite de consum fiind comasate în împrumuturi mari cu ipotecă, însă nu au fost pompate sume suplimentare către clientelă.
Creditul de consum fără garanţii a fost cel mai afectat de îngheţarea creditării şi a înregistrat o scădere de două cifre, în timp ce ipotecare au fost ţinute pe linia de plutire de vânzările de împrumuturi garantate de stat.
Soldul împrumuturilor acordate populaţiei a înregistrat o scădere în termeni reali cu 5,6% anul trecut şi a atins 102 miliarde lei (circa 24 mil. euro) la sfârşitul lunii decembrie, iar declinul s-a accentuat comparativ cu un minus de doar 3,6% în 2009. Scăderea s-a datorat în principal restrângerii creditului de consum, care s-a prăbuşit cu 18% în termeni reali, până la 64 miliarde lei.
"Tendinţa de scădere a creditelor de consum s-a accentuat în a doua jumătate a anului datorită intensificării ritmului de scădere a venitului disponibil al populaţiei ca urmare a ajustării cu 25% a salariilor din sectorul public începând cu luna iulie", notează autorii ultimului buletin lunar publicat de BNR.
Creditul pentru populaţie nu a înregistrat un declin mai accentuat doar datorită creşterii cu peste 10% a împrumuturilor ipotecare, susţinute în prima jumătate a anului de vânzările prin programul guvernamental Prima casă.
Totodată, consideră analiştii BNR, avansul ipotecarelor a fost susţinut de relaxarea condiţiilor de creditare şi de creşterea competiţiei între bănci. Totodată, pe partea de credite ipotecare băncile au intrat în a doua jumătate a anului trecut într-un război al refinanţărilor, care a făcut ca portofoliile se se mute dintr-o parte în alta, fără însă ca prea mulţi clienţi să acceseze finanţări noi.
Bancherii au planuri de vânzări mai