Aproape jumătate dintre români merg la dentist doar o dată pe an, deşi unul din patru recunoaşte că are o igienă orală deficitară. Acestea sunt principalele concluzii ale unui sondaj IRES, comandat de Colegiul Medicilor Dentişti din Cluj.
• Alegerea medicului stomatolog. 39 la sută din respondenţi şi-au ales dentistul la recomandarea unui prieten; 22 la sută au ţinut cont de sfatul unei rude; pentru 13 la sută a contat distanţa de cabinet, în timp ce 10 la sută şi-au ales medicul stomatolog la întâmplare. La rândul lor, 84% din cei care merg la dentist l-au recomandat şi altora.
• Utilizarea serviciilor stomatologice. 48% dintre români declară că merg la dentist o dată pe an sau mai rar, iar 12% nu merg deloc la stomatolog. De asemenea, 37% merg la dentist doar când au dureri, în timp ce 45% amână vizita la dentist din motive economice.
• Preţurile serviciilor dentare. Trei din patru pacienţi le consideră mari sau foarte mari. Numărul celor care cred că dentiştii sunt ieftini este egal cu numărul celor care cred că sunt inaccesibili (4%). Raportându-se la salariu, jumătate dintre români declară că îşi pot permite fără probleme tratamentele stomatologice, în timp ce 31% afirmă că nu le pot susţine sub nicio formă.
• Igiena dentară la români. Peste jumătate dintre români spun despre ei că au o stare dentară bună şi foarte bună (55%), dar 26% recunosc că igiena lor orală lasă de dorit.
• Cum aleg românii pasta de dinţi. Calităţile de curăţare a dinţilor şi a gurii (61 la sută) şi proprietăţile de albire a dinţilor (41 la sută) cântăresc cel mai mult în alegerea unei paste de dinţi. Gustul (39%), mirosul (35%), preţul (26%) şi ofertele promoţionale ale pastei de dinţi (24%) sunt alte aspecte care le influenţează alegerea consumatorilor români.
Românii nu ştiu că îşi pot deconta vizitele la dentist
Cunoştinţele populaţiei desp