Gălăţeanul Mircea Manolescu, a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi inventatori români ai momentului după ce a construit cuşca-anticutremur, un dispozitiv cu care pot fi salvate multe vieţi omeneşti în cazul unui seism puternic.
"Vorbim despre un paralelipiped, cu structură de oţel, care să reziste la greutatea unor plafoane sau planşee prăbuşite, cu îmbrăcăminte din fibră de sticlă, care să facă faţă cioburilor şi altor fragmente de diverse materiale, şi de un bureţel pe interior, care să împiedice rănirea persoanei aflate înăuntru. În mod normal, modulul nostru poate găzdui un adult şi un copil şi nu cântăreşte mai mult de 80 kg. Realizarea lui a ţinut cont de regula -cu cât e mai mic, cu-atât e mai rezistent", afirmă Mircea Manolescu.
În urmă cu doi ani, Manolescu, împreună cu colaboratorul său au acordat un amplu interviu pentru Adevărul.
La şapte ani demonta orice fel de jucărie, ca să vadă ce-i înăuntru şi dac-o poate face la loc. Trei ani mai târziu, născocea năstruşnice sisteme de alarmă:
"Când intra cineva la mine-n cameră, nu mai era chip: un clopoţel începea să sune, un electromotor se învârtea de mama focului!". Inventator "cu diplomă" e din 1986: avea 24 de ani când, alături de profesorul coordonator al tezei de licenţă, a obţinut brevetul de invenţie pentru un "sistem de protecţie a instalaţiilor de încălzire".
Acum, toată lumea îl ştie drept "tatăl căsuţei anticutremur": Mircea Manolescu este, alături de Mircea Chiţescu, autorul modulului individual de protecţie antiseismică, premiat la saloanele naţionale şi internaţionale de inventică.
Cercetător în Franţa
În aprilie 1990, la 28 de ani, Mircea Manolescu pleacă în Franţa pentru două săptămâni, conform vizei turistice pe care o primise, şi revine în ţară după opt ani încheiaţi.
"Plecasem cu mai multe lucruri în minte: să mi se recunoască diploma obţinută