Compania românească Oil Terminal intenţionează să propună companiilor ruseşti să profite de ocazia de a lua parte la construirea conductei petroliere paneuropene Constanţa-Trieste (PEOP), a declarat vineri directorul Oil Terminal, Sivliu Wagner, citat de agenţia rusă PRIME-TASS, anunţă NewsIn.
Wagner a spus că şansele de a atrage companii ruse în proiect au crescut semnificativ, după ce ministrul rus al energiei, Serghei Şmatko, a declarat, în februarie, că Rusia s-ar putea retrage din proiectul conductei petroliere Burgas-Alexandroupolis.
În 2008, România, Serbia, Croaţia şi Italia au semnat un acord pentru a construi o conductă de transportare a ţiţeiului de la Caspica spre regiunile Mării Negre. Conducta ar fi trebuit să lege portul Constanţa de portul italian Trieste, de la Marea Adriatică, trecând prin oraşul sârb Pancevo şi prin oraşul croat Omisalj.
Însă, la sfârşitul anului trecut, România şi Serbia au exclus Croaţia din proiectul oleoductului PEOP Constanţa-Trieste, întrucât compania croată Janaf nu şi-a depus partea pentru capitalul social în valoare de 70.000 euro a companiei de proiect nici după ce în luna iulie i s-a transmis o scrisoare de notificare în acest sens.
Lungimea conductei era, potrivit proiectului iniţial, de 1.400 de kilometri, iar capacitatea conductei de 90 de milioane de tone de petrol pe an. Costurile au fost estimate la 3,5 miliarde de dolari, precizează agenţia economică a ITAR-TASS.
Specialişti din cadrul companiilor Oil Terminal Constanţa şi Concept (din România) şi Transnafta (Serbia) au format un grup tehnic de lucru pentru a relua studiile de fezabilitate privind construcţia unui oleoduct între România şi Serbia. Există mai multe studii de fezabilitate, făcute începând din 1997, însă pentru varianta de oleoduct dintre Constanţa şi Trieste.
Rusia este gata să se retragă din proiectul de oleoduct