Profesorul a implementat un proiect prin care urmăreşte să redescopere, cu ajutorul elevilor, obiceiurile de Crăciun şi Anul Nou din zona Bacăului.
Prin proiectul „Promovarea specificului naţional prin specific regional“, Călin Leon Boambă, profesor de socio-umane la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Bacău, vrea să readucă în atenţie tradiţiile şi obiceiurile specifice sărbătorilor de iarnă şi uitate între timp de băcăuani.
„Am constatat că aceste lucruri s-au pierdut şi că sunt puţini cei care mai ştiu ce obiceiuri avem în zona noastră. M-am apucat de scris proiectul, am cerut sprijinul profesorului universitar Ioan Dănilă şi al vicepreşedintelui CJ Dumitru Brăneanu şi am venit în faţa colegilor şi elevilor cu această propunere“, ne-a spus Călin Boambă.
Proiect premiat
Toţi elevii implicaţi în proiect au încercat să afle din diverse surse obiceiurile specifice anumitor zone din judeţ. Au realizat filmuleţe cu datini şi obiceiuri din zona de provenienţă, au făcut fotografii şi toate creaţiile lor au intrat într-un concurs, care, pe lângă diplome, le-au adus şi premii în bani. A urmat apoi o deplasare în teren într-o localitate de la graniţa cu judeţul Vaslui, unde localnicii sărbătoresc Anul Nou pe stil vechi.
„Am fost la Plopana, în satul Doagele, unde se serbează «Capra cu harapi». Harapul este un personaj întâlnit doar în comunele Plopana, Lipova şi Dragomireşti, iar repertoriul este susţinut de fanfara din satul Doagele. Copiii au fost impresionaţi de ce au văzut şi sunt puţini chiar şi adulţi care ştiu de aceste obiceiuri“, a mai spus profesorul.
„Nu ştie nimeni de ele“
Dascălul a descoperit că tradiţii vechi din multe comune s-au stins şi vrea să facă tot posibilul pentru a le readuce în atenţie. „Voi face eforturi pentru a repune în scenă «Banda lui Coroi» din Dofteana, da