Dacă sunteţi connaisseuri, aici puteţi gusta cele mai noi sortimente. Dacă sunteţi amatori, aici puteţi afla de ce şi mai ales cum se bea un vin bun. Din ce în ce mai multe localuri şi magazine de vinuri din Bucureşti organizează degustări, aşa că aveţi de unde alege.
Roşu, alb sau rosé, cu tradiţie sau din "Lumea Nouă", alături de ciocolată, de un trabuc sau de o delicatesă culinară care să-i deschidă buchetul. Cam aşa arată scena unei degustări de vinuri ca la carte. "La noi tendinţa îmbucurătoare este încercarea de a consuma din ce în ce mai multe vinuri premium, de calitate. Faptul se remarcă mai ales în rândul tinerilor (30-40 de ani) interesaţi de o dezvoltare personală a gustului, de educarea acestuia prin cursuri şi degustări organizate de profesionişti", spune Simona Mardare, consultant independent de vinuri. Până de curând românii preferau vinul alb demisec.
În ultima vreme însă s-a putut constata o creştere a consumului de vin roşu sec, spune Mardare. La nivel de provenienţă, pe primele locuri în topul preferinţelor românilor se află în continuare vinurile italieneşti, urmate de cele franţuzeşti şi cele chiliene. În plus, anul trecut a luat amploare şi consumul de vin românesc, graţie unei creşteri semnificative a calităţii acestuia, explică specialistul.
Până la a fi adevăraţi consumatori de vin mai este cale lungă, e adevărat. Dar măcar românii se află pe drumul cel bun. Drum pe care se "construiesc" din ce în ce mai multe magazine şi localuri specializate în acest sens.
Aproape de Calea Călăraşilor, pe o străduţă în formă de potcoavă se află Wine Club Secreto, un club exclusivist dedicat pasionaţilor şi găzduit de o casă de pe la începutul secolului 20 construită în stil neoromânesc. Într-o perioadă în care orice consumator este atent unde îşi cheltuie timpul şi banii, Simona Mardare şi-a propus să-l educe pe acesta fără