Stări de greaţă şi de vomă, limbă încărcată, dureri de cap, ameţeli... Mulţi dintre noi consideră că diagnosticul este sigur: criză de ficat. Mai ales dacă simptomele apar după o masă „grea“. Dar medicii spun că un astfel de diagnostic nu există.Dacă simptomele persistă după administrarea enzimelor digestive, consultă medicul, deoarece poate fi vorba despre o afecţiune mai gravă.
De fapt, ficatul, chiar dacă este suprasolicitat, nu se manifestă prin astfel de simptome. Ficatul doare în extrem de puţine cazuri, iar apariţia acestui simptom la nivel hepatic semnalează o afecţiune gravă, în stadiu avansat, atrag atenţia specialiştii. De cele mai multe ori, ceea ce noi denumim criză de ficat este, de fapt, o colică biliară, adică o disfuncţie a vezicii biliare. De altfel, este posibil ca durerile pe care le resimţim în partea dreaptă a abdomenului să fie cauzate de contracţiile vezicii biliare în vederea eliberării unei cantităţi mari de bilă după o masă bogată în grăsimi şi în alcool. Durerea în partea dreaptă, în zona ficatului, nu este însă singurul simptom. Ea este însoţită, de regulă, de vărsături, urmate de un gust amar persistent şi, eventual, de dureri de cap. Administrarea unor enzime digestive ar putea atenua aceste simptome.
Criza trece în circa o oră
În cele mai multe cazuri, colica biliară cauzată de alimentaţia „grea" apare la câteva ore după masă şi simptomele sunt atât de puternice, încât pot trezi persoana în cauză din somn. Durerile ar trebui să dispară în aproximativ o oră. În cazul în care manifestările persistă, trebuie să consulţi medicul, deoarece este posibil să semnaleze o altă afecţiune. Şi toxiinfecţiile alimentare pot avea manifestări similare. Particularităţile infecţiilor digestive sunt însă tulburarea tranzitului intestinal, apariţia diareei şi instalarea febrei.
Ulcerul poate fi de vină
Tulburările digestive p