BRD va intermedia în perioada 9 - 15 martie o ofertă publică de vânzare de obligaţiuni ale Consiliului Judeţean Timiş în valoare de 100 mil. lei (23,7 mil. euro), banii atraşi în urma acestei operaţiuni urmând să fie folosiţi pentru a rambursa un împrumut contractat de municipalitate la BRD în anul 2008.
Ca şi în cazul celor mai multe oferte de vânzare de obligaţiuni lansate în ultimii ani, BRD va asigura încheierea cu succes a ofertei angajându-se prin prospect să subscrie obligaţiunile pe care investitorii de pe Bursă nu doresc să le cumpere.
Titlurile au o maturitate de 17 ani şi sunt remunerate la o dobândă variabilă calculată ca ROBOR la şase luni plus o marjă de 0,39%, sub cea oferită de precedentele două emisiuni de obligaţiuni, respectiv ale municipalităţii Bihor (0,4%) şi Zalău (0,45%).
Împrumutul va fi rambursat semestrial, iar dobânda va fi plătită trimestrial. Reprezentanţii firmei de consultaţă VMB Partners, care au asistat Consiliul Judeţean Timiş la operaţiune, spuneau recent că autoritatea are un grad de îndatorare scăzut.
Cele mai multe astfel de emisiuni de obligaţiuni nu-şi găsesc cumpărători, astfel că sunt subscrise chiar de banca care intermediază oferta. Ultimele două oferte publice de emisiuni, de la Zalău şi Bihor, în valoare de 64,3 mil. lei şi 78 mil. lei, au fost integral subscrise de intermediari.
În prezent, la BVB sunt tranzacţionate 35 de emisiuni de obligaţiuni municipale în valoare cumulată de 997,4 milioane lei (236 mil. euro), astfel că după listarea obligaţiunilor Timiş pe Bursă, odată cu finalizarea ofertei, valoarea obligaţiunilor municipale tranzacţionate pe piaţă va urca la aproape 1,1 mld. lei (260 mil. euro). Fiind listate pe Bursă, băncile au avantajul că pot să vândă cu uşurinţă obligaţiunile către investitorii interesaţi, iar maturităţile lungi oferă emitenţilor timp suficient pentru a strâng