Romania va suferi de o triplare a ratei de dependenta din sistemul public de pensii, in conditiile in care pana in anul 2050, raportul angajati - pensionari va fi de 1 la 4, a spus Cornelia Coman, presedinte al consiliului de administratie al ING Pensii SAFPAP.
Speranta de viata la nastere in Romania in perioada anilor 2005 si 2050 este estimata a spori de la 68,5 ani la 76 de nai la barbati si de la 75 de ani la 82 de ani in cazul persoanelor de sex feminin, a arata Cornelia Coman (foto) la o conferinta Mediafax. Un prim impact a fost cresterea varstei legale de pensionare de la 63 la 65 de ani la barbati si de la 59 la 63 de nai la femei.
In conditiile actuale, Romania va suferi de o triplare a ratei de dependenta din sistemul public de pensii, in conditiile in care pana in anul 2050, raportul angajati - pensionari va fi de 1 la 4, iar persoanele cu varste intre 60-70 ani au o gama complexa de nevoi comparativ cu anii anteriori.
“Desi preocupati ca venitul de la pensie va fi insuficient, romanii amana semnarea unei pensii private. Astfel, ei sunt mai putin activi in utilizarea instrumentelor financiare pentru asigurarea unui viitor mai bun in comparatie cu alte tari. Totusi, peste 50% dintre romani simt ca nu detin controlul propriilor finante, iar 41% considera ca la pensie vor dispune de resurse financiare mai reduse decat parintii lor”, a daugat ea.
Presedintele consiliului de administratie al ING Pensii SAFPAP a mai aratat ca decizia de a adera la un fond de pensii facultative ar trebui sa fie realizata cat mai devreme, deoarece randamentul si suma primita la maturitatea contractului depend de factorul timp.
„Daca incepi sa contribui cu aceeasi suma la un fond de pensii facultative de la 35 de ani in loc de 25 de ani, vei beneficia de o pensie cu pana la 50% mai mica, iar daca incepi la 45 de ani, vei beneficia de o pensie cu