Revoluţia din Tunisia i-a adus pe studenţii tunisieni din Cluj în imposibilitatea de a-şi mai plăti taxele şcolare. Ei riscă să fie trimişi acasă, dacă nu îşi pot prelungi permisele de şedere, în lipsa chitanţelor care să dovedească plata taxelor. Un reportaj RFI despre efectele secundare ale unei revoluţii contemporane.
Corespondentul RFI la Cluj, Bianca Pădurean
"La noi, în Tunisia, am avut multe probleme, în ultimele două luni, astfel că nu am putut să ne plătim taxa pentru al doilea semestru şi să depunem chitanţa pentru a putea obţine prelungirea permisului de şedere până la finalul anului şcolar. Eu am primit chiar amendă, că nu m-am putut prezenta cu actele în regulă cu 30 de zile înainte să-mi expire permisul", spune Nadia Moussa, studentă tunisiană în anul V la Facultatea de Farmacie a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj.
A venit să studieze în România împreună cu sora sa, acum studentă la Medicină generală. Tunisiencele spun că până acum s-au descurcat bine la şcoală, însă pentru părinţii lor a fost un efort financiar, de vreme ce un singur an de studiu costă la UMF Cluj 3.600 de euro.
Anul acesta, însă, Nadia nu a mai apucat să-şi plătească cea de-a doua rată din taxa de şcolarizare, pentru că în ţara sa de origine, Tunisia, după schimbarea de regim, economia e bulversată, nu mai lucrează nimeni, nici băncile, nici Poşta, nici părinţii săi.
Liderii studenţilor tunisieni cer statului român o modificare, măcar temporară, a regulilor de acordare a prelungirii permisului de şedere, astfel încât să nu mai fie legată de plata integrală a anului de şcolarizare. Pentru asta, ei au cerut ajutor deputatului clujean, Mircia Giurgiu, care spune că s-a adresat Parlamentului, pentru a rezolva problema tunisienilor.
Dacă acest demers nu va avea succes, tunisienii cărora le expiră permisul de şedere riscă să fie trimişi