Belgia este parţial blocată vineri, 4 martie, de o grevă importantă, care atinge mai multe sectoare de activitate. Aceasta este o acţiune de protest privind o creştere insuficientă a salariilor muncitorilor pentru următorii doi ani.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Activitatea economică şi transporturile sunt perturbate în toată ţara, activitatea siderurgică va fi blocată în sud, în Wallonia francofonă, iar cea energetică se va opri atât în Wallonia, cât şi în nordul ţării, în Flandra.
Serviciile administrative şi sectorul marii distribuţii sunt şi ele atinse de grevă, în timp ce băncile nu au anunţat însă că s-ar alătura acţiunii sindicale.
Transporturile urbane şi interurbane nu sunt practic deloc asigurate, ceea ce creează deja probleme importante de circulaţie pe autostradă şi la intrarea în marile oraşe. Trenurile circulă însă, iar traficul aerian funcţionează.
O manifestaţie este aşteptată la Bruxelles înainte de prânz, când muncitorii se vor reuni în faţa Băncii Naţionale.
Salariile muncitorilor belgieni din sectoul privat vor creşte cu doar 0,3% dincolo de rata inflaţiei, limita impusă până la sfârşitul anului 2012.
Sindicatele liberal şi socialist denunţă aici o măsură a patronatelor belgiene, inspirată din noul pact de competitivitate pentru zona euro, propus de Germania şi în parte agreat de instituţiile europene şi alte state membre.
Pe fundalul crizei economice, Germania a fost de acord cu alimentarea unui fond de solidaritate pentru euro, numai dacă se renunţă la indexarea salariilor în funcţie de inflaţie. Belgia a respins această idee, pe care a modificat-o, însă nu îndeajuns, spun sindicatele. Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Belgia este parţial blocată vineri, 4 martie, de o grevă importantă, care atinge mai multe sectoare de activitate. Aceasta este o acţiune de protest pri