In Constanta, locurile de parcare pentru persoanele cu handicap ocupate de cei care chiar au acest drept sunt o rara avis
Politistii spun ca ei nu pot da amenzi decat in parcarile publice, in restul fiind nevoie de o solicitare expresa
Ca soferii constanteni sunt lipsiti de bun simt si interpreteaza legea rutiera dupa ureche nu mai e o noutate. Intr-un peisaj pestrit care tinde sa devina o jungla, locurile de parcare bine pozitionate sunt o tinta pentru toata lumea, chiar daca acestea sunt, de cele mai multe ori, destinate categoriilor defavorizate. Nici macar rampele de acces devenite obligatorii nu sunt lasate libere, de fiecare data scuza fiind ca nu exista locuri de parcare in zona, dar, tot de fiecare data, motivul real este... comoditatea. Politistii amendeaza la randul lor dupa criterii bine stabilite, iar stationarea pe locurile destinate persoanelor cu handicap este, probabil, contraventia cel mai putin amendata, astfel ca situatia va fi una... gri si in continuare.
Pentru ca nu exista statistici care sa indice exact cate amenzi s-au dat pentru acest tip de contraventie si pentru ca atat lucratorii Serviciului Rutier cat si cei ai Politiei Locale pot da astfel de amenzi, am incercat sa aflam direct de la sursa care este situatia. Astfel am aflat de la unul dintre sefii de birou (care a preferat anonimatul) ca oamenii legii aplica asemenea sanctiuni numai in parcarile publice, fiind astfel excluse parcarile private sau administrate de privati, acolo intervenindu-se doar la cererea expresa a administratorilor. Cum prima categorie este pe cale de disparitie, am tras singuri concluzia ca numarul amenzilor este extrem de mic, desi „clienti" ar exista destui. Probabil asa se explica de ce in absolut toate zonele din oras exista ieri cate un bezmetic parcat pe astfel de locuri.
Comisar Tudorel Dogaru ne-a explicat mult mai „la obiect"