Scrutinul, care i-ar putea da din nou învingători pe membrii coaliţiei de centru-dreapta deja la putere la Tallinn, are loc pe fond de austeritate bugetară dar şi de prezentă rusă în ţară care provoacă mai departe fricţiuni cu populaţia locală.
Coaliţia de centru-dreapta de la putere, la originea unei cure de austeritate nemaintâlnită în această ţară baltică şi fostă republică sovietică, este cum era de aşteptat ţinta unor critici acerbe. În particular, premierul de la Tallinn este acuzat că ar fi minimalizat rata şomajului - care depăşeşte zece procente.
Andrus Ansip a repetat însă de-a lungul acestor ultime zile de campanie că numai graţie politicii de rigoare pe care a impus-o, ţara a ieşit din criză şi nu s-a îndatorat pera mult.
Estonianumără doar 1,3 milione de locuitori şi este ultima ţară intrată în zona euro - acum două luni - după ce în 2004 aderase la Uniuena Europeană. Pentru a putea intra şi în grupul ţărilor cu monedă unică, guvernanţii conservatori la putere din 2005 au fost nevoiţi să ia măsuri drastice pentru a respecta criteriile e convergenţă.
Şi în aceste condiţii în care mai bine de o sută de mii de estonieni au ales să părăsească ţara pentru a muncii în străinătate, coaliţia de la Tallinn este dată învingătoare la acest scrutin legislativ cu circa 50 la sută din sufragii.
Centriştii ar urma să ajungă pe locul doi cu un sfert din voturi iar social-democraţii sunt creditaţi cu doar circa 15 procente din intenţile de vot.
De menţionat că partidul centrist se bizuie pe minoritatea rusofonă, formată din 300 de mii de oameni dar din care doar o treime are drept de vot. Cu puţin timp în urmă, liderul acestui partid de centru - care e ăi primarul capitalei - a fost acuzat că ar fi cerut ajutor financiar Rusiei, peste un milion şi jumătate de euro pentru a-şi finanţa mişcarea politică. O sumă similară a fost ceru