Sătenii din localităţile traversate de râul Mureş au toate şansele să dea nas în nas cu şacalul auriu, prădător intermediar între vulpe şi lup. Poreclit „micul distrugătoar“, şacalul a fost vâzut şi pe fondurile de vânătoare din Alba.
Şacalul auriu a ajuns să fie inamicul numărul unu pentru vânătorii din Alba. Creşterea numărului de exemplare în pădurile judeţului este privită cu îngrijorare de specialişti, întrucât animalul pune în pericol atât fondurile de vânătoare, cât şi gospodăriile sătenilor.
Vânătorii cred că micul prădător a ajuns în Alba pe valea Mureşului, din Ungaria.
Un singur exemplar împuşcat
„Primele exemplare au fost semnalate în Alba, în 2008, toate în păduri din apropierea cursului râului Mureş. Ulterior noi am cerut cotă de vânătoare, ca să-l putem vâna“, a precizat Bogdan Dragomir, secretarul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi.
Uneori prezenţa sa este bună, întrucât curăţă văile de cadavrele de animale aruncate de oameni, motiv pentru care este poreclit „distrugătorul universal“. Deocamdată, şacalul a devenit de-al casei doar în pădurile din munţii Trascăului. Vânătorii presupun că prezenţa şacalului auriu în acest areal poate fi explicată printr-un posibil declin al populaţiei de lupi, duşmanii săi de moarte.
„Şacalul se hrăneşte cam cu tot ce mişcă, de la fazani, iepuri, mistreţi, până la capre şi oi domestice şi păsări de curte, ca atare este un pericol şi pentru fondurile de vânătoare, dar şi pentru animalele din curţile oamenilor. Până acum, a fost împuşcat doar un singur exemplar şi am mai găsit unul lovit de o maşină în zona Vinţu de Jos“, a mai spus Bogdan Dragomir.
Ocupă arealul lupului
Specialiştii estimează că pe fondurile de vânătoare din Alba sunt acum aproximativ 20 de exemplare şi spun că vânătorii pot interveni fără reţineri, întruc