Cetăţenii statelor mai bogate au fost deja repatriaţi. Zeci de mii de africani şi asiatici sunt blocaţi încă în ţara nord-africană sau la graniţele ei. Sursa: REUTERS
1 /.
Mii de occidentali au fost evacuaţi din Libia în ultimele săptămâni de guvernele statelor mai bogate, care au făcut eforturi pentru a-şi aduce acasă, în siguranţă, cetăţenii din Tripoli, Benghazi sau din mijlocul deşertului. În urmă, în Libia sau la graniţele acestei ţări cu Tunisia şi Egipt, rămân zeci sau chiar sute de mii de africani şi asiatici care nu au posibilitatea de a părăsi zona afectată de conflictul sângeros.
Ultimele estimări ale Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi arătau ieri că aproximativ 90.000 de refugiaţi au fugit în Tunisia şi peste 70.000 în Egipt. Alţi 40.000 nu au reuşit încă să părăsească Libia. "Mii şi mii de muncitori străini rămân blocaţi în Benghazi, după ce au fost forţaţi să părăsească fabricile în care lucrau şi şi-au pierdut bunurile în evenimentele din ultima săptămână", a declarat un director al organizaţiei umanitare Human Rights Watch, Peter Bouckaert.
Cifrele sunt doar estimative. Organizaţia Internaţională pentru Migraţie apreciază că numărul total al muncitorilor străini veniţi din Africa sau din Asia în Libia este de 1,5 milioane.
Risc de epidemie
Organizaţiile umanitare şi ONU sunt îngrijorate în acest moment de discriminarea la care sunt supuşi migranţii din Africa sub-sahariană, care încearcă, dar nu reuşesc, să părăsească Libia din cauza suspiciunilor cum că ar fi mercenari angajaţi de regimul lui Muammar Gaddafi pentru reprimarea revoltei. "Toţi cei care fug de haosul din Libia trebuie să primească adăpost din partea statelor vecine, fără discriminare", a avertizat un oficial al Amnesty International.
Statele vecine, Tunisia şi Egipt, ele însele afectate de revolte antig