Constantin Mârza este unul dintre puţinii moldoveni din Ciobanovca, Anenii Noi, care, în 1992, s-a ridicat cu arma în mână împotriva separatiştilor transnistreni care invadaseră Tighina. La 19 ani de la război, bărbatul afirmă că se simte ca un obiect folosit şi spune că nu mai are încredere în guvernările de la Chişinău.
Constantin Mârza este trecut de 60 de ani şi lucrează ca lăcătuş la reţeaua de gaze din Ciobanovca, localitate situată la câţiva kilometri de Nistru. În urmă cu 19 ani, s-a dus să-şi apere satul de cazaci şi separatişti.
„Poliţiştii noştri erau blocaţi la Tighina. Am format un post la marginea satului, unde am stat împreună cu câţiva oameni ca să nu le dăm voie cazacilor să vină în satele astea", povesteşte bărbatul, arătând cu mâna spre dealul ce desparte localitatea de satele din vecinătatea Tighinei controlate de regimul lui Smirnov. Îşi aduce aminte că, în acea primăvară, a ieşit cu arma de vânătoare din casă. Aşa şi-a apărat ţara, care la acea vreme nu avea armată. „Pe urmă au venit doi poliţişti care aveau un singur automat", continuă omul, după care rupe brusc firul amintirilor. „În aceşti ani nu s-a făcut nimic. Tighina nu mai este a noastră! Noi, ţăranii, nu suntem de vină. Tot politicienii poartă această răspundere", spune fostul luptător. Pentru că are legitimaţie de participant la războiul de la Nistru, statul îi plăteşte lunar o îndemnizaţie 30 de lei, iar în lunile de iarnă şi o compensaţie 287 de lei. Pe an ia, în total, 1.500 de lei.
Foto: În urmă cu 19 ani, bărbatul şi-a apărat şi propriul sat, Ciobanovca, Anenii Noi, de cazaci/ Tudor Iovu
„MULŢUMESC CĂ AM SCĂPAT TEAFĂR"
„Asta în timp ce gardiştii de la Tiraspol au de zeci de ori mai multe drepturi şi înlesniri. De asta mi s-o lepădat de tot şi nu mai am încredere în nimeni", mai spune Constantin Mârza.
Bărbatul este dezamăgit de dispu