Statul va participa cu terenurile, iar companiile interesate cu finanţarea
Attila spune că, deşi unităţile vor fi ridicate cu bani privaţi, acestea vor funcţiona în regim public, bazat pe sistemul de asigurări de sănătate
Au fost alese municipiile Cluj, Craiova, Iaşi, Tg. Mureş, Timişoara şi Bucureşti
O reţea de şase spitale regionale de urgenţă ar putea fi dată în folosinţă peste aproximativ cinci ani şi jumătate, în urma unor parteneriate public-private încheiate de stat pentru aproximativ 30 de ani, a anunţat ieri Ministerul Sănătăţii, precizând că Guvernul a aprobat deja Memorandumul pentru demararea construcţiei acestora, estimată pentru vara anului viitor. Cele 6 unităţi sanitare vor fi construite în Cluj, Craiova, Iaşi, Tg. Mureş, Timişoara şi Bucureşti. Costurile estimate pentru acestea sunt de 1,5 miliarde euro.
"Noile spitale regionale de urgenţă vor fi gândite ca centre universitare care să asigure condiţii de asistenţă medicală de urgenţă unitară, în special pentru cazurile care necesită o abordare multidisciplinară în domeniul terapiei. Se doreşte crearea unor unităţi compacte, autonome, de urgenţă, cu funcţionalitate integrală (investigaţii, diagnostic şi tratament) care să facă posibilă eficientizarea serviciului medical (prin reducerea timpului necesar şi a costurilor pentru stabilirea diagnosticului)", a anunţat ieri Ministerul Sănătăţii.
Parteneriate pe 30 de ani
În ceea ce priveşte parteneriatul public-privat, Ministerul Sănătăţii a informat că va participa cu terenurile pe care se vor construi spitalele, iar companiile eligibile cu partea de finanţare, parteneriatele fiind gândite pe termen lung, de aproximativ 30 de ani.
"Foarte important, chiar dacă spitalul va fi construit cu fonduri private, acesta va funcţiona în regim public, pacienţii beneficiind de tratament în acelaşi sist