Specialiştii gastroenterologi consultaţi de RL sunt de părere că agravarea bolii fostei vedete TV ar fi putut fi prevenită în România dacă medicii de la Spitalul Elias i-ar fi pus un diagnostic corect şi ar fi reacţionat prompt.
Starea de sănătate a deputatului Teo Trandafir este în continuare critică, ea suferind de pancreatită necrozată fiind în comă indusă medical, manevră care ajută organismul să funcţioneze la nivel mai scăzut, să nu se epuizeze şi totodată să-i reducă suferinţa. Potrivit unui comunicat remis ieri de clinica AKH din Viena, „boala nu reprezintă o ameninţare imediată pentru viaţa ei, dar este o maladie care poate fi mortală şi care are o evoluţie imprevizibilă".
„Diagnosticul trebuia pus în primele ore"
Medicii gastroenterologi consultaţi de ziarul România Liberă spun că Teo Trandafir prezenta toate semnele pentru pietre la fiere şi că agravarea bolii putea fi prevenită dacă acestea erau diagnosticate la timp. „La prima vedere, îndeplinea toate cele patru condiţii din literatura de specialitate: femeie, vârsta de 40 de ani, supraponderală şi frumuşică la chip.
Diagnosticul trebuia pus în primele ore. În mod normal, bolnavul face în prima zi de spitalizare un computer tomograf sau rezonanţă magnetică şi, dacă se vede piatra biliară, se intervine endoscopic şi în 30 de minute, calculul se dizolvă", afirmă Carol Stanciu, preşedintele Asociaţiei Române de Gastroenterologie. Acesta mai spune că pancreatita acută se tratează în spitalele de stat din România în 48 de ore şi că mutarea vedetei la Viena este nejustificată din punct de vedere medical. „Nu înţeleg ce se întâmplă la Viena. Cum şi-au permis medicii de acolo să spună că o externează, pentru ca mai apoi să o pună pe masa de operaţie?", se întreabă specialistul.
„Ar fi trebuit să se interneze la Floreasca sau la Fundeni"
Medicul Oliviu Pascu, gastroenterolog