Omul n-are nimic comun cu ideea de comunicare profesională, logică, riguroasă. Ioan Nelu Botiş, ministrul muncii, căci despre el e vorba, a anunţat naţia că sistemul public de pensii e unul piramidal şi că-l pândeşte colapsul. Sisteme piramidale sunt însă cele de tip Caritas sau FNI, care, într- adevăr, ca nişte megaescrocherii ce sunt, se prăbuşesc inevitabil, lăsând pe drumuri nenumăraţi oameni care le-au încredinţat economiile, pe unii împingându-i chiar la sinucidere. Asta a vrut Botiş să spună, că patronează o escrocherie sinistră?!
Foşti salariaţi, cei 5 milioane de actuali pensionari n-au jucat la Caritas, ci au cotizat zeci de ani la stat, care i-a asigurat că, la capătul carierei, le va restitui banii sub forma unei pensii certe. Având mari dificultăţi de exprimare, Botiş o fi vrut să spună că există – ca pretutindeni în lume – un deficit al Bugetului de pensii pe care-l administrează. Dar este obligaţia statului de a-l reechilibra, de a realoca fonduri din Bugetul general. Eventual, redirecţionând cele 10 miliarde de euro despre care Curtea de Conturi afirmă că sunt anual cheltuiţi nelegal sau drenaţi spre clientela portocalie. Inducând iresponsabil o imensă panică în populaţie, Botiş nu pricepe nici ce consecinţe poate avea gestul său, exasperând milioane de oameni.
M-am gândit însă că pe Botiş atât l-o fi ducând mintea şi ar trebui remaniat urgent. Dar ce te faci când, după câteva ore, la TVR 1, îngânat obedient de moderator, premierul Boc, tot repetând că în România a şi început să se simtă revirimentul economic, a zis şi că mesajul ministrului a fost acela că, dacă nu va creşte numărul de contributori (cum? dând afară şi-n 2011 zeci de mii de ceferişti, poliţişti, mineri etc?), “vom avea probleme foarte serioase cu pensiile”? În “logica” tipică sieşi, Boc a adăugat că în 2012 Guvernul va indexa pensiile cu rata inflaţiei, ba le va şi creş